Prof. Dr. Jonathan Israel

Institute for Advanced Study

Princeton, New Jersey (USA)

Christian-Wolff-Professur

Laufzeit der Gastprofessur: 25.06.2012– 05.07.2012

Democratic Republicanism and one-substance philosophy. On the connection of two disparate concepts

In Radical enlightenment (2001), Enlightenment Contested (2006) und Democratic Enlightenment (2011) entwickelt Israel einen von Spinoza ausgehenden Begriff von radikaler Aufklärung, der auf acht Kernprinzipien beruht: reason as exclusive criterion of truth, rejection of supernatural agency, equality of all mankind, secular ‚universalism‘ in ethics, toleration, personal liberty of lifestyle and sexual conduct, freedom of expression und democratic republicanism. Den Verfechtern dieser radikalen Aufklärung – Denker wie Spinoza, Bayle und Diderot – standen moderate Aufklärer gegenüber, die – wie Locke, Hume und Voltaire – in ihren Forderungen weniger weit gingen und eher bereit waren, die gegebenen Verhältnisse zu respektieren.