Kant and the Improper Natural Sciences

The preponderance of scholarship on Kant's philosophy of science has focused on his conception of physics - especially expressed in his Metaphysical Foundations of Natural Science - and its grounding in the Critical metaphysics of the Critique of Pure Reason. This emphasis appears warranted by Kant's assertion that physics is the sole "properly so-called natural science" and his explicit dismissal of chemistry and psychology from this rank of natural science. However, recent comprehensive investigations of Kant's theories of psychology (in both its rational and empirical manifestations), anthropology, and biology have revealed him to have detailed, informed conceptions of these "improperly so-called natural sciences."

This conference seeks to reinforce this trend in scholarship - reorienting our understanding of Kant's conception of natural science by examining the non-physical sciences - and to discover unifying themes in Kant's accounts of the improper natural sciences. We will be interested not only in specific, detailed accounts of Kant's views on chemistry, psychology, anthropology, biology, and so forth, but additionally in the morals that can be extracted from these considerations bearing on Kant's overarching architectonic, philosophy of science, and theoretical philosophy.

Keynote speakers: Angela Breitenbach (Cambridge) und Thomas Sturm (Barcelona).

Wiss. Leitung: Michael Bennett McNulty, Ph.D. u. Ass.-Prof. in Minnesota, Alexander von Humboldt-Stipendiat am Seminar für Philosophie der MLU Halle-Wittenberg

IZEA, Christian-Thomasius-Zimmer

Kontakt und weitere Informationen finden Sie hier.