Nannini, Dr. Alessandro

Geburtsjahr: 1985

Studium:
2012-2015: Ph.D. in Philosophy, University of Palermo
2004-2010: B.A and M.A. in Philosophy; M.A. in Cultural Anthropology, University of Bologna

Wissenschaftliche Anstellungen bzw. Tätigkeiten:
2019: Researcher, University of Bucharest
2019: Post-Doctoral Fellow, New Europe College, Bucharest
2018: Post-Doctoral Fellow, Gotha Research Center, University of Erfurt
2018: Post-Doctoral Fellow, University of Bucharest
2017: Post-Doctoral Fellow, Klassik Stiftung Weimar
2016-2017: Thyssen Post-Doctoral Fellow, University of Jena
2016: ACRI Research Award, University of Parma

wichtige wissenschaftliche Funktionen und Mitgliedschaften:
- International Society for the History of Rhetoric;
- Società Italiana d'Estetica; - Società Italiana di Studi sul Secolo XVIII;
- International Society for Eighteenth-Century Studies;
- Research group "Philosophie allemande au 18ème siècle", Ecole Normale Supérieure de Lyon

Curing through Aesthetics. The Birth of Scientific Aesthetics at the Intersection between Medicina Mentis and the Rise of Psychotherapy

The aim of the present project is to investigate for the first time the birth of aesthetics as a philosophical science, founded by the German philosopher Alexander Gottlieb Baumgarten (1714-1762), in the light of the modern tradition of the medicine of the mind. Although the medicine of the mind has been recently viewed as a crucial key to understand the rise of the early modern thought, its link with the emendation of sensibility and imagination promoted by aesthetics has been hitherto ignored by commentators. My aim is therefore to recover this long-forgotten background, which will enable me both to reconsider the emergence of aesthetics as such and to investigate its role as a link between the earlier tradition of "medicina mentis" and the birth of modern psychotherapy. To this aim, the project is divided into three parts: firstly, I intend to clarify the debate about the medicine of the mind in the early German Enlightenment; secondly, I aim to investigate the relevance of aesthetics for the cure and training of sensibility and imagination as well as for the restoration of mental serenity; lastly, I analyze the reception of aesthetics in the physicians Johann August Unzer (1727-1799) and Johann Christian Bolten (1727-1757), among the founders of modern psychotherapy.